De zomervakantie staat weer voor de deur! Voor veel ouders het moment om met hun kinderen naar het buitenland te reizen. Gescheiden ouders die gezamenlijk met het gezag over hun kinderen zijn belast, moeten daarvoor toestemming van de andere ouder hebben. De marechaussee of de grenswacht kan controleren of deze toestemming er ook daadwerkelijk is. Is dat niet het geval, dan kan dat vervelende consequenties hebben.

Via de site van de overheid kan een formulier worden gedownload waarin de toestemming van de andere ouder wordt vastgelegd. Op het formulier moet worden aangegeven waar de vakantie naar toe gaat en waar de kinderen verblijven. Het formulier moet door de andere ouder worden ondertekend. U kunt het formulier downloaden via: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland.

Gaat u met uw kinderen naar een land dat niet is aangesloten bij het verdrag van Schengen, dan zal er altijd een grenscontrole plaatsvinden. Mogelijk hanteert het desbetreffende land andere regels voor gescheiden ouders die met minderjarige kinderen reizen. Het is daarom verstandig om voor vertrek even bij de ambassade of het consulaat van dat land na te gaan of er nog meer nodig is dan een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier. Welke landen Schengenland zijn vindt u op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/europese-unie/vraag-en-antwoord/welke-landen-zijn-schengenlanden.

Weigert de andere ouder om toestemming te geven voor de vakantie en om het formulier te ondertekenen, dan kan in het uiterste geval de rechtbank om vervangende toestemming worden verzocht. U dient daarvoor een advocaat in te schakelen die namens u het verzoek bij de rechtbank indient. In de praktijk komt het echter ook regelmatig voor, dat een brief van een advocaat al net dat duwtje geeft om alsnog toestemming te verlenen en het formulier te ondertekenen.