Een geregistreerd partnerschap tussen een man en een vrouw

Indien een kind wordt geboren uit het geregistreerd partnerschap van een man en een vrouw, zijn zij beiden ouders van het kind. Zij verkrijgen dan ook gezamenlijk het gezag over het kind.

Een geregistreerd partnerschap tussen twee vrouwen (het kind is verwekt met een onbekende donor)

Indien een kind wordt geboren uit het geregistreerd partnerschap van twee vrouwen, waarbij het kind is verwekt met behulp van een onbekende donor, zijn de moeder en de duomoeder beiden ouders van het kind. Zij verkrijgen dan ook gezamenlijk het gezag over het kind.

Een geregistreerd partnerschap tussen twee vrouwen (het kind is verwekt met een bekende donor en de duomoeder heeft het kind voor de geboorte erkend)

Ook in deze situatie zijn de moeder en de duomoeder ouders van het kind. Zij verkrijgen gezamenlijk het gezag over het kind.

Een geregistreerd partnerschap tussen twee vrouwen (het kind is verwekt met een bekende donor, de duomoeder en de donor hebben beiden het kind niet voor de geboorte erkend)

Alleen de vrouw uit wie het kind is geboren, is moeder van het kind. De moeder en de duomoeder hebben wel gezamenlijk het gezag over het kind.

Een geregistreerd partnerschap tussen twee vrouwen (het kind is verwekt met een bekende donor en de donor heeft het kind voor de geboorte erkend)

De vrouw uit wie het kind is geboren, is moeder van het kind. De donor is door de erkenning vader van het kind. De moeder heeft alleen het gezag over het kind. De duomoeder heeft, ondanks het feit dat zij met de moeder een geregistreerd partnerschap heeft, geen gezag over het kind. Dit vanwege het feit dat het kind al in een familierechtelijke betrekking tot een andere ouder, namelijk de vader, staat. De vader kan het gezag over het kind verkrijgen als de moeder daarmee instemt (via een aantekening in het gezagsregister). Gaat de moeder niet akkoord, dan kan de vader een procedure starten.